De Doula Bevallingscoach app

Er komen steeds meer handige applicaties bij die je kunt gebruiken tijdens je bevalling.
De meeste zijn ontwikkeld om de weeën activiteit te registreren vanaf het moment dat je bevalling is begonnen.  Heel handig, want dan heb je in één oogopslag alle relevante informatie bij elkaar. Over de duur van de weeën, de tijd ertussenin en de tijd die is verstreken vanaf de eerste wee.
Hoef je daar niet meer over na te denken en kan je je goed concentreren op je ademhaling.
Zelf gebruikte ik de Labor Mate en die vond ik erg fijn maar nog een heel goede app is de Doula Bevallingscoach app en deze beveel ik steeds vaker aan bij mijn cursisten.

Verloskundige Marij Sibie (leuk detail: zij was de verloskundige die mijn thuisbevalling heeft begeleid) ontwikkelde deze app om vrouwen bij te staan tijdens de bevalling. Want er zijn veel vrouwen en mannen die het liefst de verloskundige of arts de hele bevalling aan hun zijde zouden willen hebben. Helaas is dat in veel gevallen niet mogelijk.
Als je dan tijdens de weeën coaching wilt hebben of iemand nodig hebt die je door een moeilijke fase heen trekt, kan deze app je helpen.

Maar dat is niet de voornaamste reden waarom ik hem in mijn cursussen noem.

Ik raad mijn cursisten vooral aan de app te downloaden omdat er zo’n mooie rustige puftechniek wordt gebruikt.

Tijdens de cursus Mooi Bevallen leer je hoe je goed bij jezelf kunt blijven door allereerst goed door te blijven ademen. En dat betekent goed inademen naar de buik of flanken (het zachte gedeelte tussen de heupen en de onderste ribben), in ieder geval laag in het lichaam en vervolgens ook weer heel goed uitademen. Een goede inademing is belangrijk voor de zuurstoftoevoer en een goede uitademing voor de afvoer van kooldioxide.

Wanneer je de weeën pittig vindt of om rustig te blijven ademen kan je gebruik maken van de puftechniek. Je ademt in door je neus, laat de lucht goed naar de flanken doorstromen en ademt uit op een f-klank, dus pffffffff….. Dat kan in één lange uitademing, maar ook in stootjes het is maar net wat je op dat moment zelf het fijnst vindt.

Marij doet dit met een prettige stem heel mooi voor en zo kan je het puffen vooraf met haar oefenen. Ook de ingesproken coaching kan door je partner vooraf geoefend worden zodat hij of zij dit zelf kan tijdens je bevalling!

De Doula-app werkt heel intuïtief: je kunt makkelijk wisselen tussen stem, puf en rust en bijkomend voordeel is dat de weeën activiteit wordt weergegeven in een grafiek. Voor dat doel kan je hem dus ook gebruiken tijdens je bevalling. Alle functies bij elkaar kosten €2,99 en dat is het wat mij betreft absoluut waard. Hij is in verschillende talen beschikbaar.

(ps. zorg dat je offline bent tijdens je bevalling. Laat je niet afleiden door de buitenwereld en blijf in het moment, in het hier en nu met je aandacht)

stempufpauze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *