3 redenen waarom bewegen tijdens de bevalling goed voor je is

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat bewegen tijdens de bevalling bijdraagt aan een snellere en soepelere geboorte? En dat heeft meerdere redenen.

1. Om te beginnen stimuleer je met bewegen je bloedcirculatie. Tijdens het bewegen stromen lichaamsvocht, bloed en lymfe door het lichaam waardoor alle weefsels van vers bloed worden voorzien. In het algemeen is bij heel veel mensen de doorbloeding al erg slecht, doordat we vaak het grootste deel van de tijd op een stoel doorbrengen. Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen. Het is daarom verstandig om al tijdens de zwangerschap er een gewoonte van te maken om regelmatig op de grond te komen zitten in bijvoorbeeld kleermakerszit, vlinderhouding of een andere zittende houding. Zo wordt je automatisch gedwongen om regelmatig van houding te veranderen en raak je ermee vertrouwd om gemakkelijk te wisselen van de ene naar de andere houding.

2. Door te bewegen verander je de grootte van de bekkeningang en de bekkenuitgang. Zolang je rechtop staat is de bekkeningang op zijn grootst, goed voor aan het begin van de bevalling. Maar helemaal aan het einde tijdens de geboorte wil je graag een grotere bekkenuitgang. Door diep door de knieën te buigen en de knieën naar de borst te brengen is de uitgang op zijn grootst! Dit kan in hurkzit (zorg dan wel voor ondersteuning), liggend op de zij of als laatste optie half rechtop zittend op bed.

3. Door te bewegen zorg je er voor dat mogelijke fysieke blokkades kunnen oplossen. Wanneer de ontsluiting blijft steken op een zogenaamd ‘plateau’ probeer dan verschillende houdingen uit. Soms zijn er hier en daar wat spieren verkrampt en door te bewegen kan deze verkramping verzachten en ontstaat er meer ruimte. Je maakt dan meteen ook gebruik van de zwaartekracht. En hoe meer je rechtop komt in een verticale houding, hoe meer deze kracht je kindje kan helpen de weg naar beneden te vinden.

Hoe weet je nou welke houding op welk moment in te zetten?
Maak je daar niet te druk over. Je lichaam zal vanzelf aangeven dat het in beweging wil komen en dat dat de prettigste optie is om een wee op te vangen.
Het is vooral een kwestie van je aan dat gevoel durven over te geven en het is goed om te weten dat alles kan zolang het voor jou goed voelt. Het kan heel prettig zijn om in een wee ritmisch wiegend mee te bewegen. Dit ritme zorgt ervoor dat er een soort van ‘flow’ ontstaat en dat heeft een groot meditatief effect heeft. Maar je kan ook net zo goed al salsa dansend door de weeën heen dansen.
Om dit te illustreren geef ik je nog een link naar de blog over het nut van een fitnessgeboortebal met een inspirerend filmpje.

Maak een playlist met je favoriete muziek en beweeg!

 

 

 

1 reactie

  1. mooi verwoord!

    liefs, Assia

    Op 24 november 2016 09:47 schreef YOGOYA yoga :

    > Aurora Marcia posted: “Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar wist > je ook dat bewegen tijdens de bevalling bijdraagt aan een snellere en > soepelere geboorte? En dat heeft meerdere redenen. 1. Om te beginnen > stimuleer je met bewegen je bloedcirculatie. Tijdens het bewege” >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *