5 niveaus waarop we het zelf genezend vermogen stimuleren

Al jarenlang houd ik mij bezig met de vraag hoe je een zo gezond en gelukkig mogelijk leven kunt leiden. Dat is natuurlijk voor ieder mens persoonlijk maar je kunt wel zeggen dat er een aantal factoren van invloed is op IEDERS welzijn. Verschillende keren in mijn leven ben ik geconfronteerd geweest met ernstige ziektebeelden van mijn naasten. Dit heeft mij telkens opnieuw geïnspireerd om mij verder te verdiepen in alternatieve geneeswijzen om het zelf genezend vermogen van ons lichaam te stimuleren. En of je nu iemand bent met een ernstige ziekte of een pas bevallen, jonge moeder bent met een kerngezonde baby, deze factoren zijn op iedereen van invloed. Voorkomen is beter dan genezen, is niet voor niets het spreekwoord. Maar hoe voorkomen we dat we ziek worden? Hoe versterk je je immuunsysteem? Dat heeft te maken met de verschillende niveaus waarop we ons zelf voeden. In de yogafilosofie spreken we van de 5 verschillende KOSHAS. Je kunt het zien als 5 niveaus van ons menselijk lichaam, die alle 5 gevoed dienen te worden.

Aan de basis ligt het FYSIEKE LICHAAM, dat we voeden met voedingsstoffen die het voorzien van de benodigde energie. Denk daarbij niet alleen aan voeding in de vorm van o.a. voldoende groenten, fruit en de noodzakelijke supplementen maar ook in de vorm van zuurstof. Zuurstof kan misschien wel gezien worden als de belangrijkste voedingsbron voor gezonde lichaamscellen. Want zonder zuurstof adem je niet. En zonlicht, want zonder zon geen leven. We weten allemaal dat inname van voldoende vitamine D van essentieel belang is. Daarnaast is voldoende beweging noodzakelijk maar ook het nemen van voldoende rust en ontspanning dus de balans tussen beide. Een ritme van inspanning en ontspanning.

Het tweede lichaam dat gevoed dient te worden is het EMOTIONELE LICHAAM, ons VOELEN. Dat lichaam heeft liefde nodig, liefde als afstemming op behoeftes. Als deze emotionele behoeftes niet worden vervuld, kwijnen we langzaamaan weg en zullen we op een gegeven moment onze eigen emotionele verlangens niet meer herkennen.

Het derde lichaam is ons MENTALE lichaam, ons DENKEN. Onze gedachtes zijn onze instrumenten. Overtuigingen waarin je gelooft. Wanneer onze gedachten heilzaam zijn is het denken kalm en tevreden en ontstaat positiviteit. En positiviteit draagt bij aan een gezond leven. Gedachtes zijn de brug tussen de ziel en het lichaam.

Boven het denken komen we op het niveau van RELATIES. Denk hier aan de relaties tussen onze ouders, onze bloedverwanten. De lijnen die lopen van generatie op generatie en de energie die we met ons mee dragen van onze voorouders. Door acceptatie, vergeving en loslaten kunnen verstoorde relaties geheeld worden. En kunnen we leven vanuit dankbaarheid en overvloed. Maar eerst dienen ze gezien te worden. Vaak dragen we onbewust energieën bij ons die niet van ons zijn,  maar die ons wel storen. Energieën van overledenen of gevoelens die we van onze ouders hebben overgenomen. Het kan daarom heel interessant zijn om je eens te verdiepen in je stamboom. En heb je last van verstoorde relaties dan kan je deze helen met familieopstellingen, waarbij er vaak veel inzichten naar boven komen die je verder kunnen helpen in het leven.

Tot slot het vijfde niveau: de ZIEL. Het voeden van je ziel is misschien wel het allerbelangrijkste voor een goede gezondheid. Doen wat je leuk vind, waar je hart een sprongetje van maakt, of zoals iemand laatst zo mooi beschreef, waar je hart van in de fik gaat. Je laten inspireren door anderen en jezelf uiten op jouw eigen wijze manier. Want ik geloof dat ieder mens over unieke kwaliteiten beschikt waarmee hij of zij de aarde en de mensheid kan dienen.

Ik kan zeggen dat ik aardig op weg ben met mijzelf op alle niveaus te voeden en mijn leven wordt iedere dag een beetje mooier. En in mijn zoektocht naar geluk ben ik in aanraking gekomen met essentiele olien. Essentiele olien zijn biochemische extracten van planten die de planten beschermen tegen invloeden van buitenaf. En weet je waarom ik er zo enthousiast over ben? Omdat essentiele olien je op alle vijf niveaus voeden. En hoe dat precies zit leg ik je graag uit tijdens een van mijn workshops. De data van de eerstvolgende workshops vind je op het rooster

Veel liefs!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *