Welke houdingen kies je tijdens de bevalling?

Wist je dat je als je regelmatig van houding verandert en goed rechtop beweegt je minder pijn ervaart dan wanneer je weinig beweegt? En dat de bevalling dan ook korter zal duren?
De zwaartekracht is daarbij een belangrijke factor. Door veel rechtop te bewegen maak je optimaal gebruik van die zwaartekracht. In verticale posities is de druk in het bekken op zijn grootst en zal de baby nou eenmaal sneller naar beneden afzakken dan in een horizontale houding.

        

Door veel te blijven bewegen stimuleer je de bloedcirculatie. En een goede bloedcirculatie geeft meer zuurstof. Zuurstof heeft je lichaam hard nodig om je baarmoeder en je kindje te kunnen voorzien van energie. Beweeg daarom vooral tijdens de wee en neem in de pauzes ertussen zoveel mogelijk de tijd om te ontspannen. De pauzes tussen de weeën zijn de momenten dat je je rust pakt. Dan laadt je lichaam zich weer op. Voor een maximale zuurstofinname is volledige ontspanning van het lichaam een noodzaak. Zodat de buik zacht kan worden en je ademspier zonder weerstand naar beneden kan bewegen bij de inademing.

Zorg er daarom voor dat je vooral in de pauzes tussen de weeën door een houding kiest waarin je je volledig kunt overgeven aan de zwaartekracht. Zodat je alle spierspanning kunt loslaten en je lichaamsgewicht kunt afgeven aan de aarde. En je voor 100% kunt overgeven aan de ontspanning.

Beweging stimuleert de bloedcirculatie hetgeen ook weer een betere zuurstofopname zal geven. Veel wisselen dus van houding. En dat betekent in de praktijk doorgaans een actieve beweging tijdens de wee en een ontspannende houding in de pauzes ertussen. Als je het prettig vind om op de grond te werken kan je bijvoorbeeld met een bal tijdens de ween omhoog komen, leunend op d bal en tijdens de rustmomenten weer met je billen naar de hielen zakken en ontspannen. Dit is ook mogelijk in bed.

Staand kan je ervoor kiezen om tijdens een wee te hangen aan de leuning van een stoel om vervolgens op dezelfde stoel achterstevoren te komen zitten wanneer de wee voorbij is.

Er is heel veel mogelijk en het is belangrijk je gevoel te blijven volgen.  Wat het ene moment fijn voelt kan het andere moment vervelend zijn. Blijf vooral zo veel mogelijk in beweging en blijf experimenteren!

Bovenstaande geldt voornamelijk voor de ontsluitingsfase. Voor de persfase wordt het wat lastiger om van houding te wissen tussen de weeën door, maar het kan wel. Het principe van de zwaartekracht is hier zeker ook van toepassing. Tijdens het persen heb je ook nog te maken met het staartbeen waar de baby langs moet passeren. In een houding rechtop zal dit veel gemakkelijker gaan dan liggend op de rug. Bedenk wel dat je wat meer bloed zult verliezen dus een en ander gaat altijd in overleg met de hulpverleners.

Het principe mag duidelijk zijn, veel bewegen, rechtop en afwisselen is het motto voor een vlottere, snellere bevalling met minder pijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *