Een droombevalling is ook in het ziekenhuis mogelijk

In de zomer van 2017 is een lang gekoesterde wens voor mij in vervulling gegaan. Ik werkte al geruime tijd met zwangeren en begeleidde ze in de voorbereiding naar hun bevalling. Maar anders dan de geboorte van mijn eigen dochter had ik nog niet eerder een andere bevalling mogen meemaken. Dit stond dus al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Mijn hart maakte een vreugdedansje toen mijn vriendin en yoga-collega Charlotte mij vroeg bij haar bevalling aanwezig te zijn en haar, samen met haar man Sacha, daarbij te ondersteunen. Ik zei natuurlijk meteen ja.

Vanwege haar geschiedenis met de vroegtijdige geboorte van haar eerste kindje had Charlotte besloten opnieuw in het ziekenhuis te willen bevallen. Dit keer weliswaar poliklinisch en onder begeleiding van de verloskundige. Toen het bericht mij bereikte, dat de weeën begonnen waren, haastte ik mij naar het Haga ziekenhuis. Daar aangekomen kreeg ik te horen dat het stel net was gearriveerd en ik voegde mij bij hen in de verloskamer.

Vooraf hadden wij uitgebreid besproken wat Charlottes wensen waren en ik begon daarom direct met het installeren van de diffuser met daarin enkele druppels van de opwekkende samenstelling. We maakten de verlichting wat zachter door hier en daar een lampje uit te klikken en Sacha zette Charlottes favoriete playlist op.

Ondertussen werd Charlotte getoucheerd en de ontsluiting was 2 cm. “Dat gaat nog wel even duren” schoot er door mijn hoofd. Want gemiddeld kan je er op rekenen dat 1 cm ontsluiting ongeveer een uur duurt, dus volgens die ‘regel’ waren we minimaal 8 uur verwijderd van volledige ontsluiting, zo niet meer. Maar deze gedachte wist ik gelukkig snel om te buigen naar “zo, binnen enkele uren is de baby er, we gaan ervoor!” en in overleg met Charlotte en Sacha lieten we het bad vollopen. We voegden enkele druppels lavendelolie toe aan het badwater. Ter ontspanning, want het was duidelijk merkbaar dat Charlotte wat tijd nodig had om te landen in deze nieuwe omgeving (als emulgator gebruikten we keltisch zeezout om ervoor te zorgen dat de olie goed over het water verdeeld werd). Toen Charlotte eenmaal met Sacha in bad zat,  was de rust weer volledig teruggekeerd en kon zij zich overgeven aan het proces.

Na het bad heb ik haar buik in gemasseerd met scharlei olie en begon Sacha met het toepassen van de acupressuurpunten, waar wij ons alledrie in hadden verdiept. Tijdens iedere wee hebben we haar gemasseerd en ook tijdens de rustmomenten hebben we haar liefdevolle aandacht gegeven waar zij zich heerlijk aan kon overgeven. Om de pijn te verminderen heb ik de rug gemasseerd met basilicum olie, pepermuntolie en verzachtende samenstelling. Met geranium olie heb ik haar bovenlichaam gemasseerd voor een verzachtend en extra ontspannend effect.

Met name het toepassen van bepaalde acupressuurpunten op de handen maakten op een gegeven moment duidelijk een verschil. We merkten dat de weeën intenser werden maar tegelijkertijd voor Charlotte de pijnbeleving minder waardoor de ontsluiting ineens heel erg snel ging. Voor we het wisten was deze volledig en was het moment van de geboorte aangebroken.

In hurkzit heeft zij haar dochter door het geboortekanaal geademd (de baarkruk bleek te klein en oncomfortabel) en om schade aan de bekkenbodem te voorkomen gebruikten we een peri-spray van de anti-verouderingssamenstelling en wat een heerlijk verlossend moment toen de baby er eenmaal was! En ik voelde een en al trots en bewondering voor de kracht van deze vrouw die op haar hurken haar kind ter wereld zette. En natuurlijk was daar de lichte euforie dat ik aan het hele proces mijn bijdrage heb mogen leveren.

Na de geboorte heb ik haar benen en buik ingesmeerd met de massage samenstelling en Ylang Ylang olie.

Haar bevalling was een droombevalling zoals ik het iedere vrouw zou toewensen.
Ik moest terugdenken aan mijn eigen bevalling, thuis in mijn eigen slaapkamer. En wat ik nu zo mooi vond om te ervaren was dat het ook in het ziekenhuis mogelijk is op eenzelfde ontspannen wijze een kindje geboren te laten worden!

In de eerste plaats natuurlijk dankzij het zelfvertrouwen van mijn vriendin, met haar kennis en kunde van het vrouwelijke lichaam en haar yoga-ervaring ging ze vol vertrouwen de bevalling tegemoet. Een goede voorbereiding speelde daarbij uiteraard een belangrijke rol. Ten tweede ook dankzij de prettige samenwerking met de eerstelijns verloskundige en de kraamverpleegkundige van het ziekenhuis. Maar minstens zo belangrijk waren voor haar de support die zij kreeg van haar partner en van mij. Na aankomst in het ziekenhuis was het voor ons allemaal best even zoeken naar een manier om haar de ruimte te geven zich te kunnen ontspannen zodat ze zich kon overgeven aan het proces.

Al met al heeft het nog geen zeven uur geduurd vanaf het moment dat de weeën begonnen. Deze ervaring heeft mij nog meer doen beseffen wat het belang is van goede support tijdens de bevalling. En deze support begint bij de partner.

Heel even heb ik overwogen of het misschien iets voor mij zou zijn om doula te worden. Maar dat idee heb ik al snel losgelaten. Want wat ik nog veel liever doe is de vrouwen en hun partners zelf de tools in handen geven om de regie in handen te houden in de bevalkamer. Om ze te helpen bij de voorbereiding op de geboorte van hun kindje zodat ze vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaan.

Na deze ervaring is er vruchtbare samenwerking ontstaan tussen mij en Charlotte hetgeen heeft geresulteerd in de cursussen Natuurlijk bevallen. De website van Natuurlijk bevallen is inmiddels online en daar zijn we best een beetje trots op!

Ben je zwanger of ken je iemand die zwanger is? Deel dan gerust onze website www.natuurlijkbevallen.nu, zodat zoveel mogelijk zwangere vrouwen kennis kunnen opdoen over de mogelijkheden van natuurlijke ondersteuning tijdens de geboorte van hun kindje.

Liefs,

Aurora

PS. alle in deze blog genoemde oliën zijn van zeer hoogwaardige en zuivere kwaliteit en zijn toegepast met een hoge verdunning. Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap en bevalling en voor je baby 100% zuivere oliën gebruikt. Wil je weten hoe deze oliën veilig te gebruiken en waar je ze kunt kopen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *