Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit – symfysiolyse  (En. Pelvic Girdle Pain)

Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten onder invloed van hormonen weker. Zo ook de gewrichten van het bekken. Het bekken is een stevig geheel, bestaande uit twee darmbeenderen, het heiligbeen en het schaambeen, die door  sterke gewrichten bij elkaar worden gehouden. Ook deze gewrichten verzachten dus, opdat er voldoende ruimte ontstaat om de baby door het geboortekanaal te kunnen laten passeren. Een heel normaal en natuurlijk proces. Echter bij stress en overbelasting van het bekken kan er  instabiliteit van het bekken ontstaan. Vaak ook bij een tweede of derde zwangerschap treedt instabiliteit op: het bekken is nog niet volledig hersteld van de vorige zwangerschap en met name de zorg voor een jong kind kan een zware belasting zijn.

Bekkeninstabiliteit gaat vaak gepaard met veel pijn en kan er zelfs toe leiden dat je uiteindelijk volledige rust moet nemen.

Het voorkomen van bekkeninstabiliteit

Om bekkeninstabiliteit te voorkomen kunnen een paar simpele vuistregels al enorm helpen. Het gaat hier met name over de alignment van het lichaam, het boven elkaar plaatsen van de gewrichten op de juiste manier. Belangrijk is ook de symmetrie, en vrijwel niemand heeft een symmetrisch lichaam! Wees jezelf bewust van je houding bij alles wat je doet in het dagelijkse leven. Hoe sta ik, zit ik, loop ik? Door een tijdje te letten op wat je rug en bekken doen tijdens je dagelijkse bewegingen merk je vanzelf of je iets moet aanpassen. Let bij het staan altijd op het volgende:

Staande houding

  • Zorg ervoor dat de voeten in een rechte lijn onder de heupen staan.
  • Draai de hielen iets naar buiten en de tenen iets naar binnen, zodat de zijkanten van de voeten paralel staan aan elkaar.
  • Verdeel het gewicht altijd goed over twee voeten. Breng dus niet je hele gewicht op 1 been, met een doorgezakte heup
  • Overstrek je knieën niet
  • Strek je rug met de brede rugspieren (til jezelf uit het bekken) om je bekken in balans te houden.

Oefeningen om de bekkenbodem stabieler te maken, ter voorkoming van klachten

  • Setu bandha sarvangasana
  • Cat/cow pose
  • Baddha Konasana
  • Squats (Voor het versterken van de bovenbenen en knieën waardoor spanning in de heupen verminderd kan worden)
  • Staande zonnegroeten: van tadasana naar uttanasana. Houd hierbij de voeten uit elkaar op heupbreedte zodat er voldoende ruimte is voor de buik!

Ademhalingsoefeningen

Het zitten in lotushouding of kleermakerszit, in combinatie met ademhalingsefeningen zorgt voor een algemene verlichting van het gewicht van het kindje in je buik. De Ujjayi ademhalingstechniek helpt je bewust te worden van de basisspanning van de buikspieren en de bekken bodemspieren

Klachten bij bekkeninstabiliteit

Als je teveel pijn hebt om goed te kunnen functioneren en de  pijn het dagelijks leven stoort, is het verstandig een specialist te zoeken die je verder kan helpen. Dit kan een bekkenfysiotherapeut, osteopaat of manueel therapeut  zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *