Column Nieske van der Voort

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine 14s3
Body & Mind Yoga Massage T’ai Chi column blog Leuk!070 online magazine 14s3

Voor Nieske van der Voort, horeca-ondernemer, alleenstaande moeder en bon-vivant, is de noodzaak tot het vinden van een balans een levenstaak geworden. Na jaren van yoga-onderricht van diverse makelij gaat zij voor Leuk070 op expeditie naar andere manieren in het Haagse om lichaam, hart en geest te integreren. Hieronder lees je haar ervaringen over de Singing circle.

“Wat is er nou heerlijker dan dansen?!”, riep ik in een van de vorige columns retorisch uit. Niet heel veel dus. Maar er is één activiteit die in de buurt komt en er eigenlijk ook een beetje  hand in hand mee gaat. Als twee vrolijke zusjes. Beide bedingend naar een eerste plek in mijn hart. Ik heb het natuurlijk over zingen!

Als kind zong ik samen met mijn twee echte zusjes alsof ons leven ervan af hing. Alles om ons heen vergetend, helemaal in het hier en nu. Ons denken gefocust op de teksten en onze lichamen op de klanken. Bruisend en zoemend van levensenergie klonken onze heldere kinderstemmetjes door menig huis, straat en park.

Stiekem zingen

Waar dansen voor mij helaas niet meer in het dagelijkse pakket thuishoort – weggevaagd door de verantwoordelijkheden van het grote mensenleven –, doet zingen dat stiekem wel. Onder de douche, op de fiets of tijdens het koken komt er altijd wel een verborgen ballad of twee langs mijn stembanden omhoog. Of het echt mooi is, durf ik te betwijfelen. Maar ik geniet wel van de klanken en de vibraties. Alleen is al dat stiekeme gezang soms wel eenzaam en mis ik de klanken van mede-zangers.

Dus meld ik me aan voor een Singing Circle bij Aurora en Dymphi in het Haagse Zeeheldenkwartier. In een cirkel begeleiden ze in improviserende zang met Dymphi op de kora. Een kora is een eeuwenoude Afrikaanse harp met een grote kalebas als klankkast.

Het blijft spannend zoiets, zingen in een kring met onbekenden. En dan ook nog improviserend. Maar ik doe het toch.

Emoties transformeren

Dymphi legt me na binnenkomst alvast uit wat dat toch is wat zingen zo fijn maakt: “Zingen gaat heel erg over je lijf gebruiken. Je hebt heel je lijf nodig en daarvoor moet je wel uit je hoofd komen. Dat maakt het bevrijdend. Het lijf heeft muziek in zich en je kunt met je stem je emoties laten transformeren.”

In contact komen met je creativiteit

Haar doel is mensen in contact te brengen met hun creativiteit. Het improviseren is daarbij de sleutel. “Door klank in het moment te laten ontstaan, kom je in contact met je diepere emoties en daardoor ook bij je creativiteit. Hoe meer je je lijf gebruikt, hoe meer je emoties transformeren en hoe mooier de klank. Het is helend en lucht op.”

Klanklandschappen

Ze heeft het liefdevol over de klanklandschappen die ontstaan tijdens het samen zingen en ik word op dat woord ook meteen verliefd. Ik zie het helemaal voor me hoe binnenin die cirkel allerlei kleuren en patronen en vibraties ontstaan door de samenzang.

“Het is alsof je toeschouwer bent bij een concert, waaraan je zelf ook meedoet”, zegt ze ook nog. Ik begin er nu echt zin in te krijgen.

Eerst schudden en bruisen

Eerst doen we wat oefeningen om alvast in contact te komen met het lichaam en stem. We maken klankzuilen met onze stem en schudden daarna vooral flink veel met lichaamsdelen. Tegen de tijd dat we beginnen met de zang is mijn hele lichaam aan het bruisen. Ineens is het niet zo eng meer om te beginnen met improviserende zang. Het voelt hartstikke normaal eigenlijk. Natúúrlijk gaan we nu zingen.

Mystieke oervrouw

Ik houd mijn ogen dicht en voel mijn eigen stem vermengen met de overige cirkelgenoten en de kora. Het zoemt in mij. De klanken klinken mystiek. We zingen rondom de tonen van de eeuwenoude harp. Ik voel me een vrouw van vroegere tijden, ver ver ver voor het internet, de industrialisatie en de invoering van het monetaire systeem. Een primitieve stam diep in het oerwoud, nauw in contact met de aarde en dichtbij de sterren. Heel oer.

Etherische olie

Als ik mijn ogen even opendoe zie ik de twee begeleidsters genieten van het gezang met een glimlach op het gezicht en een meedeinend lichaam. De ogen van de medezangers zijn ook gesloten. Soms wordt er meegezongen, soms ook niet. Soms klinkt het prachtig, soms is het zoeken. Alles is goed.

Tussendoor biedt Aurora ons drie keer een etherische olie voor nog een extra dimensie. Heerlijk. Een lekker geurtje werkt bij mij altijd goed door op de basisemoties.

En dan, voordat ik het weet, is het uur voorbij gevlogen en keer ik terug uit die tijden van weleer in het hier en nu. Met een nazoemend en vibrerend lichaam fiets ik naar huis. Fijn zo’n samenzangmogelijkheid in de buurt, zonder enig verplichting.

Je hoeft je bij Dymphi en Aurora niet  aan te  melden van tevoren. Je komt alleen als je zin hebt. Ook dít zou ik dus gewoon vaker kunnen doen!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Nieske dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!