Stuitligging

Ligt jouw kindje in een stuitligging? Lees hier de ervaring van een reiki behandelaar Nicola Romme, over de behandeling van een zwangere vrouw met een kindje in stuitligging:

“De ervaring was zo goed dat ik het met alle vertrouwen weer aanbied. Toen is het helemaal prachtig gegaan. Het was een heel intense reiki sessie, en bij controle de volgende dag bleek de baby met het hoofdje naar beneden te liggen. En zo is hij ook blijven liggen en een prachtige natuurlijke geboorte thuis gehad”.

En zo zijn er meer dingen die je kunt doen om je kindje te helpen te gaan draaien. Een acupunctuur behandeling bijvoorbeeld. Een kindje in stuitligging kan rond 36 weken alsnog door de gynaecoloog of verloskundige in de juiste houding worden gedraaid, maar dat is geen prettige behandeling. Voor die tijd kan je met yogaoefeningen je kindje stimuleren in de juiste houding te gaan liggen. Door het lichaam in een omgekeerde houding te brengen (schouderstand tegen de muur) kan je kindje gestimuleerd worden hetzelfde te doen, namelijk om te draaien onder invloed van de zwaartekracht (n.b. doe dit alleen onder begeleiding van een ervaren docent!)

Maak gebruik van de zwaartekracht. Beweeg veel en ga bijvoorbeeld zwemmen. Op de website van de Spinning babies vind je heel veel informatie over kindjes in stuitligging.

Heb je alles geprobeerd en gaat je kindje nog niet draaien dan zal er wel een reden voor zijn. Bedenk maar: baby knows best! Als er geen vindbare aanleiding is voor de stuitligging kan de baby toch op een normale natuurlijke manier geboren worden. Zelfs tijdens de bevalling kan de baby nog besluiten te gaan draaien. Een ervaren doula kan je hierin begeleiden met oefeningen en specifieke houdingen.

Deel hier je ervaring!