Wanneer de bevalling uitblijft….

Je uitgerekende datum is verstreken en de spanning neemt toe…
Je hoopt natuurlijk dat de bevalling op natuurlijke wijze zal inzetten.
Als deze uitblijft kan de verloskundige besluiten je te ‘strippen’. Dit gebeurt meestal tussen 41en 42 weken zwangerschap en kan alleen als de baarmoedermond al iets verstreken is. De vliezen worden iets losgemaakt van de baarmoedermond waardoor er hormonen vrijkomen (prostaglandines) die de baarmoedermond rijper maken.
De kans is groter dat na strippen de bevalling op een natuurlijke manier op gang komt.

Ben je langer dan 42 weken zwanger dan heet dit serotoniteit. Er zal worden overgegaan tot het inleiden van de bevalling. Dit gebeurt door het toedienen van kunstmatige oxytocine, weeen opwekkers via een infuus. Vaak is dit het begin van een stroomversnelling van gebeurtenissen. Het kan zijn dat je heel heftig reageert op deze weeen opwekkers en dat je in een weeen storm terecht komt. Dit betekent heel heftige weeën met weinig tot geen pauzes ertussen. In zo’n geval bestaat er gelukkig de mogelijkheid tot pijnstilling m.b.v. een epiduraal (check bij het ziekenhuis van jouw keuze of de anesthesie 24 uur per dag beschikbaar is, mocht dit scenario zich ontvouwen). Maar een epiduraal is niet geheel zonder risico’s. Na de geboorte kunnen jij of je baby koorts krijgen. Het is dan niet zeker te zeggen of dat van de epiduraal is of door een infectie. Jullie krijgen dan preventief antibiotica toegediend en je kunt je afvragen of dat een goede start is voor je kindje. Bij 1 op de vijf geboortes is dit het geval. Om ingrijpen te voorkomen zijn er gelukkig nog andere manieren om je lichaam en je kindje een handje te helpen.

Natuurlijke hulpmiddelen om de bevalling op gang te brengen

Acupunctuur of voetreflexologie

Bij deze methodes worden de drukpunten van de baarmoeder gestimuleerd. Op de voet zitten o.a. bepaalde drukpunten die bij stimulatie activiteit in de baarmoeder opwekken (dit is ook de reden waarom je tijdens de zwangerschap geen voetmassage mag ondergaan)

Reiki
Door energie van de handen te gebruiken wordt contact gemaakt met je kindje in de buik. Zo kan met je baby worden gecommuniceerd om te horen of er nog iets in de weg staat bij hem of haar, of onbewust misschien bij jou. De steunende, dragende kracht van Reiki geeft je een groter gevoel van vertrouwen voor de geboorte.

Rust

Plan je agenda niet vol als je eenmaal met verlof bent. Neem voldoende rust en zoek regelmatig de stilte op. Ga iedere vorm van stress uit de weg en gun jezelf de rust en de stilte. Laat de boel de boel als dat beter voelt en doe alles in een rustig tempo. Ga elke middag even liggen en slaap zoveel als je kunt. Lees een boek nu het nog kan. Ga mediteren om contact te maken met je kindje. Vraag je kindje de reis naar buiten te maken.

Wandelen
Tijdens het wandelen bevind je je in een verticale houding waardoor het hoofdje van de baby op de randen van het bekken drukt. Hier zitten receptoren die bij stimulatie een signaal naar de hersenen sturen om oxytocine aan te maken. Ga daarom gerust een blokje om in de voorfase van de bevalling. De frisse buitenlucht voorziet je van veel zuurstof dat je lichaam zo hard nodig heeft!

Seks
Je wilt er misschien niet aan denken, maar seks kan ook de bevalling op gang helpen. Laat jezelf verwennen door je partner d.m.v. massage en strelingen. Tepelstimulatie is ook een effectief middel. We weten inmiddels dat lichaamscontact de aanmaak van oxytocine stimuleert. Bovendien bevat sperma prostaglandinen die zorgen voor het verweken van de baarmoedermond. Seks en bevallen liggen heel dicht bij elkaar. De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens een orgasme worden veroorzaakt door dezelfde baarmoederspieren die ook verantwoordelijk zijn voor de weeën (Wil je hier meer over weten google dan eens orgasmic birth)

Naast bovenstaande tips zijn er talloze trucjes, van het eten van ananashart tot drinken van tonic (kinine kan samentrekkingen veroorzaken) en zogenaamde ‘wonderolie’.  Op http://www.thebirthingsite.com vind je meer tips te gebruiken ter opwekking van de weeën