Babymassage workshop

pleun-en-ngaru

Ter afsluiting van de cursus Mooi bevallen houden we een workshop babymassage.
De datum wordt onderling afgestemd via de whats-app groep wanneer alle babietjes zijn geboren

Neem mee: hydrofiele luiers, waterafstotende ondermat (kraammatras is ideaal), voeding en trek zelf gemakkelijke kleding aan.

Massage olie
Er zijn allerlei massage olien verkrijgbaar voor je baby. Bedenk, dat alles wat met de huid in aanraking komt, door het lichaam wordt opgenomen. Kies daarom voor een zuivere massage olie, dat wil zeggen één die vrij is van synthetische toevoegingen. Ik heb gekozen voor de olien van doTerra en maak mijn eigen DIY lavendelolie. Dit is een verdunning van zuivere 100% natuurlijke doTerra lavendelolie en doTerra gefractioneerde kokosolie. Tijdens de workshop babymassage masseren we de babies met deze olie, je hoeft dus geen olie mee te brengen.

Babymassage
 activeert de zintuigen van je kindje. We masseren volgens de Shantala babymassage methode van Frederick Leboyer, in onderstaand filmpje weergegeven.

Huid op huid contact na de geboorte zorgt voor een vertrouwd gevoel en maakt dat je baby zich sneller veilig voelt. De baby kan zich beter ontspannen en slaapt vaak ook beter.
Massage is heel goed voor de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn. Daarnaast stimuleert babymassage de darmpjes, goed bij bijv. verstopping zodat het veel minder last heeft van krampjes.

In India is het heel normaal om vanaf dag één na de geboorte van de baby, de baby iedere dag een babymassage te geven. Babymassagetechnieken worden overgenomen van moeder op dochter. Het is naast het badderen, verzorgen en voeden van de baby een dagelijks terugkerend ritueel. De Indiase Shantala babymassage methode is zo’n dertig jaar geleden door de franse arts Frederic Leboyer in het westen geïntroduceerd.

In Nederland is het advies om pas na ongeveer zes weken na de geboorte van  het kindje, te gaan masseren via de Shantala technieken. Dit omdat een kindje de eerste weken na zijn geboorte al zoveel indrukken opdoet. Een babymassage kan dan te veel van het goede zijn. Ook wordt het in die eerste zes weken duidelijk of het kindje helemaal gezond is (een contra-indicatie voor babymassage is een hartafwijking). Ten slotte is de massage erg intensief voor een baby; er wordt op een andere manier lichamelijk contact gemaakt dan door middel van knuffelen en vasthouden.

Babymassage gebeurt door middel van een vast patroon van strijkingen en knedingen en wordt langzaam opgebouwd om de baby er aan te kunnen laten wennen. Voor een baby kan een kwartier gemasseerd worden tijdens de eerste keer al veel indruk maken. De massage  gebeurt in een warme omgeving (circa 23 graden Celsius) zodat de baby niet afkoelt.

Baby voetje

Positieve bijwerkingen 

Naast dat babymassage een heel intiem contact geeft tussen ouders en hun kindje, vinden de meeste baby’s het heerlijk om gemasseerd te worden. De meeste baby’s worden er ontspannen van en worden slaperig. Ook ouders raken ontspannen. Als een baby het niet prettig vindt, dan kan het zijn dat de huidreceptoren nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn, waardoor het niet prettig voelt om aangeraakt te worden. Of het kan zijn dat de massage te zachtjes wordt uitgevoerd, waardoor het aanvoelt als kietelen. Naast de ontspannende werking kan het ook andere positieve bijwerkingen hebben. Darmkrampjes kunnen door een buikmassage verminderd worden. Door de ontspannende werking van massage slapen “wakkere” baby’s beter in. Verkoudheid kan verminderd worden door het masseren van reflexpunten. De afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd en daardoor verhoogt de weerstand bij een dagelijkse massage. Tot slot groeit het lichaamsbewustzijn van baby’s doordat alle lichaamsdelen worden aangeraakt en er tijdens de massage spelletjes worden gedaan met bijv. de voet.

Contra-indicaties
Masseer je baby niet in geval van (of masseer aangepast):
– Griep
– Verhoging of Koorts
– binnen 24 uur na vaccinatie
– Hartklachten
– Hoge bloeddruk
– Ernstige vaatziekten
– Infectieziekten
– Open wondjes of huidirritaties
– Herstelperiode na operatie
– Gebruik van antibiotica en ontsteking remmers
 

3 gedachten over “Babymassage workshop

 1. Annemarie schreef:

  Hoi Aurora, ik zou graag deel willen nemen aan de cursus babymassage/postnatale yoga in april maar dan ben ik pas 5 weken ervoor bevallen (5 maart). Kan ik toch deelnemen of beter wachten tot mei/juni? Groet Annemarie

  • Aurora Marcia schreef:

   Hoi Annemarie, wat leuk van je te horen!
   Ik begrijp dat je bent bevallen en dat het goed gaat met jullie, gefeliciteerd! 5 weken is nog wat vroeg, maar soms kan het. Alleen de moeder zelf kan dat het beste inschatten als het zover is, of het kindje er al aan toe is. Ook al is de sfeer rustig, vreemde omgeving, nieuwe mensen, uit de kleertjes, dat zijn allemaal veel prikkels voor een pasgeboren baby. Qua massage, aanraking maakt het niet uit, dat mag al vrij direct na de geboorte. Er moeten nog wel wat aanmeldingen komen wil de cursus van april doorgaan, maar meestal gebeurt dat wel op het laatste moment. Zullen we tegen die tijd even bekijken? Ik noteer jullie in ieder geval. Wil je mij dan nog even naam, geboortedatum en geslacht van je kindje mailen?

 2. Let schreef:

  Hoi Aurora

  Graag zou ik een cursus babymassage willen volgen. Ik kom er echter op de site niet uit wat de mogelijke data zijn.
  Mijn zoontje is nu twee maanden. Ik hoor het graag van je!

  Met vriendelijke groet
  Let

Geef een reactie