Heb jij ook zo’n last van de warmte? Ga met je benen tegen de muur!

Met deze hitte valt het vaak niet mee als je zwanger bent. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap kan het behoorlijk vervelend worden. Tijdens de zwangerschap hou je gemiddeld 2 tot 3 liter meer vocht vast door het het hormoon progesteron. Met hoge temperaturen wordt het nog moeilijker om je vochthuishouding op peil te houden. Het lijkt tegenstrijdig, maar als je lichaam veel vocht vasthoudt is het belangrijk voldoende water te drinken. Vooral in de ochtend en gedurende de dag, dan kan je lichaam goed doorspoelen. Wees matig met drinken in de avond want anders moet je zo vaak naar het toilet in de nacht en dan kost het je je nachtrust.

Heb je aan het einde van de dag erg veel last van vermoeide benen en gezwollen enkels dan is het een goed plan om met de benen omhoog te gaan liggen. Daarmee stimuleer je de bloedcirculatie en kan het lichaam herstellen na een lange vermoeiende dag.

Benen-tegen-de-muur-houding

legs against wall

 • kom zijwaarts zitten tegen de muur met je rechterbeen tegen de muur
 • terwijl je je rechterbil tegen de muur houdt breng je beide benen omhoog en kom je met je rug op de grond liggen
 • plaats je voeten boven je heupen en houdt je benen gestrekt. Als je je benen moeilijk kunt ontspannen schuif je jezelf iets van de muur af zodat je meer ruimte maakt voor je hamstrings.
  Observeer je ademhaling en blijf zo 10 minuten liggen.

Leg je handen op je buik om contact te maken met je ademhaling en je kindje. Heb je last van kortademigheid strek dan je armen achter je uit. Daarmee neem je spanning weg uit het schouder- en borstgebied en ontstaat er meer ruimte voor de ademhaling.

Wat kan je nog meer doen om klachten te verminderen?

 • Wees matig met zout
 • neem wisselbaden waarbij je eindigt met koud water
 • leg een verhoging onder je matras aan het voeteneinde zodat het bloed gemakkelijker kan terugstromen
 • neem liever de fiets in plaats van lopen, fietsen geeft minder druk op de voeten en benen

Oefeningen om de doorbloeding te stimuleren

 • het omhoog houden van de armen in de hoera houding, zodat het bloed vrij kan terugstromen
 • virasana, de heldenhouding. Zit 10 sec.  met de knieën tegen elkaar en de voeten naar buiten. Kom even omhoog om de druk te verminderen en kom opnieuw naar hero pose. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Het wisselen van houding stimuleert de circulatie.
 • de hondhouding

Neem vooral geen vochtafdrijvende medicijnen, ook geen homeopathische. Een te snelle vochtafstoot kan namelijk de placenta nadelig beïnvloeden. Nota bene: mocht je plotseling een zeer snelle vochttoename hebben laat dan even je bloeddruk controleren. In combinatie met een te hoge bloeddruk kan dit duiden op zwangerschapsvergiftiging of het HELLP syndroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *