Diastase van de buikspieren

Door de groei van de buik rekken de rechte buikspieren uit. Het peesblad tussen deze rechte buikspieren rekt hierdoor mee van 1 cm. tot ongeveer 2- 2,5 cm. Daarna kan er een breukje ontstaan waardoor er in het midden ruimte ontstaat. De kans dat dit breukje ontstaat is afhankelijk van een aantal factoren. Namelijk de lengte van de buikspieren (juist vrouwen met sterke, strakke buikspieren moeten oppassen), de belasting van de buikspieren en de sterkte en de snelheid van het verweken van het peesblad onder invloed van het zwangerschapshormoon oxytocine.

De rectus abdominis, ofwel de rechte buikspieren

Om dit te voorkomen, of dat het scheurtje verder openrekt, moet je de rechte buispieren zoveel mogelijk ontzien.

 • Voorkom zwaar tilwerk
 • Maak zo min mogelijk draaibewegingen met de romp
 • Ondersteun de buik van buitenaf met een buikband of draagdoek
Diastase van de buikspieren

Begin na de bevalling niet te vroeg met het versterken van de rechte buikspieren. Deze spieren hebben ongeveer 6 weken nodig om te verkorten en weer bij elkaar te komen. Nadat rug en bekken eerst gestabiliseerd zijn begin je met het rustig oefenen van de schuine buikspieren.

8 reacties

 1. ik ben 58j en heb sinds mijn bevalling 22j geleden van een baby van 4.5kg een ernstige diastase. Kan ik hier nog iets aan doen. Ik heb al verschillende chirurgen geconsulteerd, maar zij zien geen oplossing.

  1. Beste Weyne! ik ben op 7 maart bevallen van een prachtige dochter en sinds kort weer aan het werk. Daarom heeft het even geduurd voordat ik kon reageren. Mijn kennis over diastase gaat helaas niet verder dan mijn berichtje op mijn weblog. Ik ben geen expert op dat gebied en kan je helaas niet verder helpen…
   Met een vriendelijke groet,
   Aurora van den Berg

  2. Beste Weyne,

   hier een reactie van een van mijn lezers van mijn blog. Misschien heb je er wat aan!
   Groet,

   Aurora

   zelf ben ik ook twee jaar geleden bevallen van een 4,550 wegende baby, Zelf ben ik niet dik en sport ik veel, omdat ik diabeet ben, maar ik heb ook last van diastase. Sommigen vragen me zelf of ik opnieuw zwanger ben…
   Ben dus naar de gynaecoloog gestapt met de vraag wat ik hier aan kan doen. Een operatie is uit den boze er kunnen zich complicaties voordoen en dat zou voor mij een ramp zijn aangezien ik suiker heb.
   Met intensieve kiné en osteo zou het probleem opgelost worden.
   Ik ben daar inmiddels mee begonnen en moet zeggen dat er al verbetereing zichtbaar is. Misschien kan dit je dus ook helpen.
   Vriendelijke groeten Inès

 2. Beste,

  zelf ben ik ook twee jaar geleden bevallen van een 4,550 wegende baby, Zelf ben ik niet dik en sport ik veel, omdat ik diabeet ben, maar ik heb ook last van diastase. Sommigen vragen me zelf of ik opnieuw zwanger ben…
  Ben dus naar de gynaecoloog gestapt met de vraag wat ik hier aan kan doen. Een operatie is uit den boze er kunnen zich complicaties voordoen en dat zou voor mij een ramp zijn aangezien ik suiker heb.
  Met intensieve kiné en osteo zou het probleem opgelost worden.
  Ik ben daar inmiddels mee begonnen en moet zeggen dat er al verbetereing zichtbaar is. Misschien kan dit je dus ook helpen.
  Vriendelijke groeten Inès

  1. Hi Ines,
   dankjewel voor je reactie. Ik heb je bericht doorgestuurd naar Weyne, heb zelf inmiddels geen diastase meer.

   Groet,
   Aurora

 3. wat zijn kine en osteo?
  ik heb zelf een kleine diastase maar kom er maar niet vanaf, kindje is nu 8 maanden. nog tips? bedankt voor het artikel, zeer informatief!

 4. Voor wie dit nu nog leest?! Maar toch….niet alle diastases zijn weg te trainen. Als de diastase te groot is, is een buikwandcorrectie de enige oplossing. Ik ben ervaringsdeskundige. Ook ik had een diastase na twee zwangerschappen met twee zware kinderen. Mijn buik stond bol door de diastase, iedere keer weer de vraag ‘ben je zwanger?’ begon me de keel uit te hangen. Ik heb geprobeerd met fysiotherapie de diastase op te heffen, maar daar moesten we uiteindelijk concluderen dat dit met oefeningen niet meer te verhelpen was.
  Mijn buikspieren zijn nu operatief weer aan elkaar vastgezet (reven van de spieren). Ook is er een beetje vel weer strakgetrokken, maar dit was bij mij niet zo veel. Resultaat: mijn buik is weer zo plat als een dubbeltje.
  Voordelen: platte buik, je hoeft je buik niet meer weg te moffelen met wijde kleding, niet onzeker meer, geen vragen meer of je zwanger bent.
  Nadelen: litteken van heup tot heup (wel onder bikinilijn), kosten zijn ca. 5000 euro (wordt niet vergoed door zorgverzekeraar, alleen als je een maagverkleining hebt gehad wordt het vergoed, oneerlijk, maar waar), flinke operatie: zes weken niet tillen, eerste weken loop je krom.
  Uiteindelijk is het voor mij toch de moeite waard geweest. Succes iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *