Bekkenklachten

Bekkenpijn, wat nu?

Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten onder invloed van hormonen weker. Zo ook de gewrichten van het bekken. Het bekken is een stevig geheel, bestaande uit twee darmbeenderen, het heiligbeen en het schaambeen, die door  sterke gewrichten bij elkaar worden gehouden. Ook deze gewrichten verzachten dus, opdat er voldoende ruimte ontstaat om de baby door het geboortekanaal te kunnen laten passeren. Een heel normaal en natuurlijk proces. Maar bij stress en overbelasting van het bekken kan er  instabiliteit van het bekken ontstaan. Vaak ook bij een tweede of derde zwangerschap treedt instabiliteit op: het bekken is nog niet volledig hersteld van de vorige zwangerschap en met name de zorg voor een jong kind kan een zware belasting zijn. Tegenwoordg schaart men alle klachten gerelateerd aan het bekken onder de noemer bekkenpijn.

Tijdens de yogalessen is veel aandacht voor het bekken en daarmee gepaard gaande klachten, of het voorkomen daarvan. Neem in geval van aanhoudende klachten altijd contact op met een bekkenspecialist, want bekkenklachten gaan vaak gepaard met veel pijn en kunnen er zelfs toe leiden dat je uiteindelijk volledige rust moet nemen. Niet nodig, als je dagelijks oefeningen doet.

Het voorkomen of verminderen van klachten van bekkenpijn

Allereerst: zorg voor voldoende rust. Neem 1 of 2 keer per dag 10 a 15 minuten de tijd om het lichaam te laten herstellen in een liggende rusthouding. Ten tweede: let goed op  de alignment van het lichaam, het boven elkaar plaatsen van de gewrichten op de juiste manier, en houd het bekken zo compact mogelijk. Wees jezelf bewust van je houding bij alles wat je doet in het dagelijkse leven. Hoe sta ik, zit ik, loop ik? Door een tijdje te letten op wat je rug en bekken doen tijdens je dagelijkse bewegingen merk je vanzelf of je iets moet aanpassen.

Let bij het staan altijd op het volgende:

  • Zorg ervoor dat de voeten in een rechte lijn onder de heupen staan.
  • Verdeel het gewicht altijd goed over twee voeten. Breng dus niet je hele gewicht op 1 been, met een doorgezakte heup
  • Overstrek je knieën niet
  • Strek je rug met de brede rugspieren (til jezelf uit het bekken) om je bekken in balans te houden.

Bekkenpijn is vaak te verhelpen of in grote mate te verminderen. De methode van Cecil Rost heeft goede resultaten geboekt.

Bekkenpijn cecil rost demo filmpje

Voeding in relatie tot bekkenklachten

Het kan ook zinvol zijn even goed naar je voeding te kijken. Want, krijg je wel voldoende vitamine A en D binnen? Een tekort aan deze beide vitaminen wordt ook in verband gebracht met bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit kan ontstaan doordat het lichaam mineralen rooft van zijn eigen skeletstructuur. Door voedingstekorten bij de moeder ‘parasiteert’ het kind als het ware van de moeder, in een ware concurrentieslag om dezelfde mineralen. De natuur kiest altijd voor het jonge leven en dus gaat dit ten koste van de moeder.

De twee belangrijkste mineralen die je skeletstructuur bij elkaar houden zijn het basische calcium en het zuurvormende fosfor. Een evenwichtige calcium-fosforbalans is daarbij van groot belang. Als deze balans verstoord is zal het lichaam gaan lenen van de eigen skeletstructuur. Voor een goed opname van deze twee mineralen heb je de vitaminen A (fosfor) en D (calcium) nodig.

Een goede balans tussen vitamine A en D is een verhouding van 10:1 en vind je in levertraan. Belangrijke bronnen van fosfor zijn: (orgaan)vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, volkorenproducten, peulvruchten, gist, eieren en noten. Voedingsstoffen met veel calcium zijn: groene groente, kaas, melk, zuivelproducten, vis, noten en hard kraanwater.

Je zou zoveel mogelijk suikers moeten laten staan en meer dierlijke verzadigde vetten gaan eten: roomboter, vlees, eieren, slagroom, creme fraiche, yoghurt en melk.

Gerelateerde artikelen
Bekkeninstabiliteit – het belang van houding en beweging – Tamar Pfluger

Deel hier je ervaring!