Ben jij pas bevallen van een prachtige zoon of dochter? Speciaal voor de kraamperiode heb ik een aantal praktische tips opgesteld, omdat iedere nieuwbakken mamma wel wat extra steun kan gebruiken. Misschien heb je een drooombevaling gehad, misschien liep het niet helemaal zoals verwacht of gehoopt… Hoe dan ook dragen deze tips bij aan een goede start voor jou en je kindje!
1. Neem in de eerste kraamweken zoveel mogelijk rust.
Breng alleen die mensen op de hoogte van wie je echt wilt dat ze geïnformeerd worden. Wacht gerust even met het versturen van het geboortekaartje en het wereldkundig maken van de geboorte (sociale media!). Voor je het weet worden jullie overladen met aandacht en ga je op in het schrijven van bedank berichtjes. Houd visite op afstand en organiseer na enkele maanden een kraamfeest dan ben je er in een keer vanaf. Bewaak je rustmomenten, ga mee in het ritme van je kleintje en slaap wanneer je baby slaapt.
2. Train je bekkenbodemspieren.
Hoe eerder je begint hoe beter. Maak er een gewoonte van om tijdens iedere voeding een setje van 30 keer aanspannen-ontspannen te doen om zo aan de geadviseerde 200 per dag te komen. Het stimuleert de doorbloeding en daarmee een sneller herstel. Ook of misschien zelfs juist na een keizersnede, want de bekkenbodem spieren heb je heel hard nodig om te compenseren voor het gemis aan buikspieren.
3. Drink voldoende water.
Het extra vocht dat je lichaam heeft vastgehouden tijdens de zwangerschap wordt weer afgedreven, hetgeen leidt tot enorm heftig zweten, wat ook behoorlijk penetrant kan ruiken. Water drinken helpt om afvalstoffen te stimuleren het lichaam te verlaten. Als je borstvoeding geeft heeft je lichaam ook veel vocht nodig.
4. Eet voldoende en gezond.
Zeker als je borstvoeding geeft. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig voor een snel herstel. Eet vlees, zuivel, groente, fruit, noten en zaden. Ben je vegetarier, zorg dan dat je voldoende omega 3 binnen krijgt (visolie). En heb je nog zwangerschapsvitaminen over, slik ze gerust door totdat ze op zijn. Maak je niet druk over de ‘overtollige’ kilo’s. Je bent moeder, en voorziet in de behoefte van je kind! Ga nooit kuren zolang je nog bortsvoeding geeft, want dan komen er gifstoffen vrij in je lichaam en via de voeding bij je kindje terecht.
5. Vraag om hulp.
Natuurlijk is er niet altijd sprake van een grote roze wolk… kraamtranen, huilbuien, oververmoeidheid, een gevoel van machteloosheid… het hoort er allemaal bij. Accepteer dit en vraag om hulp. Je hoeft niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Als het met de borstvoeding moeizaam gaat, schakel dan een lactatiekundige in, veel problemen kunnen voorkomen worden onder deskundige begeleiding (lalecheleague.nl). Kraamkado? Vraag je vrienden een lekkere, gezonde maaltijd voor je te koken of tegoedbonnen voor de thuisbezorg service.
6. Begin niet te vroeg met sporten
Na een week of zes kan je weer rustig aan beginnen met sporten, maar wees er zeker van dat je goed hersteld bent. Het lichaam moet zich na de bevalling van onder naar boven ‘sluiten’. Laat je daarin begeleiden door een deskundige, bijv door de speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeuten van ‘Mom in Balance’. Een cursus yoga na de bevalling is een uitstekend opstapje om de aandacht weer naar je eigen lichaam te brengen.
En tot slot, geniet!
Geniet van je kindje, van je nieuwe gezin, van deze o zo bijzondere periode. En als je het een keer niet zit zitten, bedenk dan dat niets blijft zoals het is en alles voortdurend aan verandering onderhevig is… Het klinkt cliche, maar het wordt echt alleen maar leuker :).